Ce este acroyoga? Și de ce să încerci și tu?

Introducere 

Vreau să vorbesc despre Acroyoga deoarece la noi în țara încă nu este așa cunoscut acest trend care a câștigat atâția oameni la nivel global. Și cred că există multe preconcepții în ceea ce privește aceasta practică minunată. Așa că, în acest articol îmi propun să vă familiarizez cu ceea ce înseamnă Acroyoga, ce implica, cum se practică, ce beneficii are, ce NU am nevoie pentru a face Acro dar și cum și unde se poate practica. 

Ce este Acroyoga? 

Acroyoga este o practica care îmbină armonios 3 tradiții. Acroyoga unește influențele tehnice și jucăușe ale Acrobației cu prezența și echilibrul din Yoga, plus proprietățile vindecătoare ale masajului Thai. 

În Acro avem 3 roluri prin care trecem: 

● Base – baza, care susține 

● Flyer – zburătorul, care este în aer si este susținut 

● Spotter-ul – cel care are grija de siguranță echipei și care poate maximiza evoluția grupului, importanța lui fiind majoră. 

Acroyoga a fost brevetata de Jenny Sauer-Klein și Jason Nemer în anul 2003, este o practica relativ recentă, și ca orice practica s-a dezvoltat în mai multe direcții, au apărut mai multe școli și metode de a practica. 

Ce implica? 

O practica integrala de Acro, ar presupune elemente de Yoga și Acrobație pentru a pregăti și încălzi corpul pentru Acroyoga, iar la final elemente din masajul Thai pentru a relaxa și detensiona corpul. 

Cum se practica? 

Acroyoga poate avea 2 direcții din punct de vedere energetic, și anume energie Solara sau energie Lunara. 

● În partea Solara sau Acrobatica, ne axam pe mișcare, dinamica și joaca. Aici ambii parteneri sunt activi și intensitatea poate fi aleasă în funcție de preferințe. Iar distracția este catalizatorul. 

● În partea Lunara sau Terapeutica, ritmul este lent și calm, Flyer-ul este pasiv și primește un masaj în aer cu ajutorul propriei greutăți și a gravitației. Aici ne conectăm cu puterea vindecătoare din fiecare. 

!!!! Acroyoga, indiferent de direcție, este o practica progresivă !!!!, asta înseamnă că predăm gradual, cu încălzire special direcționată, cu poziții pregătitoare astfel încât este ușor și sigur de făcut. De fapt majoritatea oamenilor cu care vorbesc despre Acroyoga și nu au încercat încă, se tem că e greu, dar ei văd doar produsul final. (de ex. o poza pe Insta unde mai lipsește și Spotter-ul). Adeseori cei curajoși care au încercat, îmi spun că e mult mai ușor decât își închipuiau. 

De ce să facem Acroyoga? 

● Pentru că îți ridica starea de spirit și scoate copilul interior la joacă. 

● Pentru că e amuzant și incitant să încerci ceva nou pentru prima oară, iar în acro sunt *n posibilități de a face asta, chiar și pentru cei avansați. 

● Pentru că este un gen de mișcare complet care îți lucrează tot corpul. Crește forța și anduranță, mobilitatea și flexibilitatea, controlul și proprioceptia. 

● Pentru că Acro îți oferă mult body awareness și mindfulness. 

● Pentru că facem mișcare împreună, într-un spațiu lipsit de competiție și judecată, într-un spațiu în care fiecare este acceptat așa cum este. 

● Pentru că în Acroyoga învățăm să cerem ce avem nevoie și să spunem ce nu avem nevoie, cu compasiune. 

● Pentru că ne bucurăm împreună de reușite dar și susținem și suntem susținuți în fața provocărilor. 

● Pentru că Acroyoga se bazează pe valori sociale și umane de care avem nevoie cu toți, cum ar fi prezenta, compasiunea, respectul fata de noi și de ceilalți, comunicarea și încrederea, fără de care nu putem spune că practicăm cu adevărat Acroyoga. 

Așadar accesarea și exersarea acestor valori și principii într-un mediu sigur și jucăuș, duce la dezvoltarea și la punerea lor în practica și în alte arii ale vieții noastre. 

Ce NU ai nevoie pentru a practica: 

● Nu este necesar să fi practicat Yoga înainte. De asemenea am tot primit replica ”nu sunt destul de flexbili/ă”, sau “nu sunt destul de puternic/ă” și cred că este chiar invers, devii flexibil/ă și puternic/ă prin practică. Este necesar un nivel normal de condiție fizică, nimic extraordinar sau ieșit din comun. 

Cum am spus și mai sus, Acro se învață progresiv, iar primul pas pentru a face ceva este să îți dorești și să crezi că poți, restul e doar exercițiu. 

● Nu ai nevoie de partener/ă, oricum echipa are nevoie de 3 oameni (spotter, flyer și base), dar dacă ai un partener/ă sunteți bineveniți. 

!!!! Acroyoga este inclusivă, indiferent de sex, rasă, înălțime, mărime, religie sau viziune politica. !!!! Acroyoga este pentru toata lumea, este despre a fi conectați ca oameni, fără etichete. 

Cum și unde pot învață? 

● Cum? 

Acroyoga Jam – este un spațiu în care ne întâlnim să practicăm, indiferent de nivel, este un free training unde îți alegi ce rol vrei să ai și cu cine să te joci. 

Curs – clase ghidate și asistate de un profesor, unde înveți cum să faci Acro într-un mod progresiv și experimentezi toate rolurile. 

● Unde?

Daca ești în București sau treci pe aici, noi te așteptam cu drag la cursurile noastre de începători și/sau la Jam-ul săptămânal. 

Daca ești în Cluj sau apropiere, Katalin Moscu te așteaptă cu drag la cursurile și Jam-urile ei. 

https://www.facebook.com/groups/178521683018462 

Concluzie 

Acroyoga este o practica sigura și simpla daca înveți de la un profesor. Acroyoga este un mod foarte plăcut și amuzant de a-ți lucra corpul și de a face parte dintr-un grup în același timp. 

Vino să vezi pe pielea ta cât de distractiv și împlinitor poate fi să faci mișcare într-un mod atât de jucăuș. 

Daca aveți întrebări sau curiozități nu ezitați să ne contactati. 

“You don’t have to learn how to play.

 You have to un-learn being afraid of it.” 

– Jason Nemer